Voda u kućanstvu

Koliko je pitke vode?

1,5 miljarda ljudi nema čistu vodu za piće, a taj će se broj u slijedećih 25 godina popeti na preko pet miljardi. Stručnjaci se slažu da je od ukupne količine slatke vode na planetu samo 1% pitka voda.

Koliko vode treba čovjeku?

Dnevna potrošnja iznosi oko 150 litara po osobi. Vrlo mala količina vode potroši se  za piće i pripremanje obroka, samo 2-5 litara. Svu ostalu vodu koristimo za higijenu tijela, odjeće, prostorija. Samo za ispiranje WC-a, u kanalizaciju otiđe skoro 1/3 sve dnevne potrošnje vode.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Gubici vode u vodoopskrbnim sustavima iznose preko 40%. 50% kućanstava u Hrvatskoj nije spojeno na kanalizaciju, a 25% građana nije spojeno ja javni vodovod!!

Zašto piti vodu?

Voda kontrolira tjelesnu masu – jeste li znali da se “žeđ” može manifestirati i kao osjećaj gladi? Danas nam je zbog užurbanog stila življenja stvarno ponekad teško dobro procijeniti što nam zapravo treba, pa se lako može desiti da jedemo kad bismo zapravo trebali piti. Uz to zamjenjivanjem visokokaloričnih napitaka  najobičnijom vodom jednostavno ćete unjeti u tijelo manje štetnih i nepotrebnih sastojaka. Ispijanjem oko 5 čaša vode dnevno smanjujete rizik od srčanog udara za 41%. Ispijanjem dovoljne količine vode tijelo vam je hidrirano i imate više energije. Voda pročišćava vaš organizam i pomaže probavu.

Zašto pročišćavati vodu?

Pitka voda je najosnovanija prehrambena namirnica, od izuzetnog fiziološkog značaja, koja ni sa čime ne može biti zamijenjena. Svjetska zdravstvena organizacija donosi u svome standardu (engl. International Standards for Drinking Water) minimalne zahtjeve u odnosu na kemijske i bakteriološke karakteristike pitke vode. Danas niti jedna trećina čovječanstva nema pitku vodu čija kvaliteta zadovoljava minimalne zahtjeve ovih standarda!! „Poklonite“ svom tijelu vrhunski čistu vodu

Što treba ukloniti iz vode?

Onečišćenja i štetne tvari koje treba ukloniti iz pitke vode su: tvari koje uzrokuju mutnoću (mikroorganizmi, planktoni); spojeve koji utječu na kapacitet oksidacije i boju vode, plinove topive u vodi i organske tvari koje utječu na miris i okus vode, soli, koje utječu na tvrdoću vode.