fbpx

O omekšavanju vode

Što je tvrda voda?

Tvrda voda je voda u kojoj je ukupna količina otopljenih minerala, posebice kalcija i magnezija iznad određenih granica.

Što je omekšavanje vode?

Omekšavanje vode je trajno uklanjanje kamenca iz vode. I ne samo to…

Da li je omekšavanje štetno za zdravlje?

Kada omekšivač izvlači svu tvrdoću iz vode, istovremeno izvlači i gotovo sve tragove željeza, mangana, olova, kadmija, barija, radija, stroncija, berilija, aluminija i ostalih metalnih kationa. Dakle, uklanjanje tragova metala i sastojaka s dokazanom otrovnošću za ljudski organizam čini mekanu vodu idealnom vodom.

Da li je omekšavanje štetno za cijevi/aparate?

Omekšana voda štiti sanitarne instalacije, električne uređaje i bojlere od štete uzrokovane kamencem – uređaji će trajati puno dulje i biti učinkovitiji tijekom svog životnog vijeka. Ne morate se brinuti za Vaše uređaje ako ste do sada koristili tvrdu vodu – omekšana voda će prolazeći kroz cijevi ukloniti sav postojeći kamenac.

Kako radi omekšivač vode?

Omekšivači vode obično sadrže sitne polimerske kuglice (resin) nabijene ionima natrija koje razmjenjuju s ionima kalcija i magnezija kada voda prolazi kroz njih. Kuglice su zapravo negativno nabijeni ioni, dok su ioni kalcija i magnezija pozitivno nabijeni. Na taj način negativno nabijeni ioni jednostavno privlače pozitivno nabijene ione i omekšavaju tvrdu vodu. Kada se resin zasiti, potrebna je regeneracija, koja se odvija potpuno automatski, kako bi smjesa bila spremna za novi ciklus omekšavanja vode.

Kako se montira/ugrađuje?

Idealno mjesto za montažu je na cijevi glavnog ulaza u objekt, kako bi se omekšala kompletna količina vode. Tri su uvjeta za montažu: sustav se ne smije smrznuti, treba el. energiju samo da pokrene regeneraciju, te sifon odvod ili sl. za vodu koju pri regeneraciji odstranjuje

Koliki su troškovi održavanja omekšivača?

Sustav ne zahtjeva nikakvo održavanje. Kod produljenog jamstva servisna služba jednom godišnje obavlja servis. Za tarife nazovite na naše brojeve telefona.

Koja je razlika između elektromehaničkog i elektronskog upravljačkog ventila (glave)?

Elektromehanička ventilska glava regeneraciju radi na zadane dane, dok elektronska ventilska glava mjeri protok vode, te „znajući“ kada je smjesa stvarno zasićena, pokrene ciklus ispiranja. Time elektronika štedi potrošnju tabletirane soli i vode, te je sustav ekonomičniji.

Da li omekšivač filtrira vodu?

Ne. Za filtriranje vode postoje drugi sustavi.

Postoji li filter za uklanjanje kamenca?

Ne. Kamenac je mineral otopljen u vodi, a ono što je u vodi otopljeno nije moguće ukloniti filtracijom. Zato se koristi omekšavanje vode.

Što je tabletirana sol?

Proizvod koji je namijenjen za uporabu kod omekšavanja vode. Glavna karakteristika je da vraća ionsku masu u prvobitno stanje. Koristi se pri regeneraciji i nikada ne ulazi u sustav cjevovoda.

Koliko trošim tabletirane soli?

Potrošnja soli ovisi o dva faktora: koliko vode trošite i koja je tvrdoća vaše vode. Za četveročlanu obitelj u Hrvatskoj, prosječna potrošnja tabletirane soli na godinu iznosi oko 50-70 EUR.